Noutăți fiscale: Modificări privind Formularul 224

Conf. univ. dr. Marcel VULPOI, expert contabil

Ordinul președintelui ANAF nr. 231/2023 privind modificarea și completarea anexei nr. 5 la Ordinul președintelui ANAF nr. 3.780/2017 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 179 din 2 martie 2023. Actul normativ vizează modificarea formularului 224 Declarație privind veniturile sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România.

După cum se știe, această declarație se depune de către persoanele fizice care își desfășoară activitatea în România, obțin venituri sub formă de salarii sau asimilate salariilor de la angajatori care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanță în România și care datorează contribuțiile sociale obligatorii pentru salariații lor, potrivit prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, și care nu au încheiat cu angajatorul un acord referitor la obligația declarării și plății contribuțiilor sociale obligatorii.

Motivațiile apariției acestui ordin:

➜ Prin Legea nr. 34/2023 au fost aduse modificări și completări Codului fiscal în ceea ce privește modul de determinare a venitului bază de calcul al impozitului lunar pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

mf-propune-norme-de-aplicare-a-prevederilor-privind-scutirile-temporare-de-tva-aplicate-importurilor-s13277-300×182

Leave your comment