Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 28 septembrie 2020

Comisarul Paolo Gentiloni și-a confirmat angajamentele în domeniul fiscal în fața noii subcomisii FISC

La 23 septembrie a.c., în cadrul ședinței de alegere a subcomisiei FISC, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) a fost numit președintele subcomisiei pentru chestiuni fiscale. Cei patru vicepreședinți ai subcomisiei sunt: Markus Ferber (Partidul Popular European, Germania), Martin Hlaváček (Partidul Renew Europe, Republica Cehă), Kira Marie Peter-Hansen (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Danemarca), Othmar Karas (Partidul Popular European, Austria). La 24 septembrie a.c., în cadrul primei ședințe a subcomisiei FISC, eurodeputații au discutat o serie de chestiuni fiscale cu comisarul european pentru economie şi taxe, Paolo Gentiloni. Comisarul și-a confirmat angajamentul de a propune o soluție europeană în ceea ce privește impozitarea economiei digitale, în cazul în care nu se va ajunge la un acord la nivelul OCDE până la finele anului 2020. Acesta a explicat faptul că, deși impozitarea economiei digitale nu va genera miliarde pentru statele membre UE, aceasta reprezintă o datorie politică a acestora de a crea un sistem fiscal mai echitabil. Atunci când a fost întrebat cu privire la noile resurse proprii ale UE, comisarul a explicat că acestea nu au rolul de a crește presiunea fiscală asupra cetățenilor UE, ci sunt menite să asigure un sistem fiscal mai durabil și mai echitabil. De asemenea, acesta a declarat că revizuirea Directivei privind impozitarea energiei și introducerea unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon nu va afecta concurența între companiile europene.

Raportarea CbCR va reveni pe agenda Consiliului Uniunii Europene

La 21 septembrie a.c., în cadrul unui eveniment online organizat de Comisia Europeană, ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a confirmat că președinția Germaniei la Consiliul Uniunii Europene va susține propunerea privind introducerea raportării pentru fiecare țară în parte (CbCR). Acesta a declarat că majoritatea statelor membre UE sunt în favoarea propunerii, care a fost blocată la nivelul Consiliului de câțiva ani. Cu toate acestea, ministrul a subliniat faptul că Germania nu susține în totalitate propunerea respectivă, dat fiind faptul că nu există o viziune comună la nivelul guvernului german.

ESMA a publicat raportul privind practicile fiscale legate de sistemele de arbitraj al dividendelor

La 24 septembrie a.c., Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a publicat versiunea finală a Raportului său privind sistemele de arbitraj al dividendelor (Cum/Ex, Cum/Cum) și sistemele de revendicare a impozitului reținut la sursă (WHT). ESMA a identificat o serie de măsuri adoptate de diverse state membre pentru a limita riscul generat de sistemele de revendicare a impozitului reținut la sursă. Propunerea principală a ESMA este ca autoritățile pentru valori mobiliare și piețe de la nivel național să fie abilitate pentru a asigura schimbul de informații cu autoritățile fiscale și a ajuta la detectarea sistemelor de revendicare a impozitului reținut la sursă.

Cazul Apple: Comisarul european pentru concurenţă a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului General al Uniunii Europene

La 25 septembrie a.c., Comisarul European pentru concurență, Margrethe Vestager,  a confirmat decizia Comisiei Europene de a face apel în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene împotriva deciziei Tribunalului General al UE în cazul Apple, din luna iulie 2020. În 2016, Vestager a solicitat Irlandei să recupereze 13,1 miliarde de euro din impozitele neplătite de Apple, la care se adaugă 1,2 miliarde de euro din dobânzi, ca urmare a beneficiilor fiscale selective oferite companiei de către Irlanda. Tribunalul General al UE a anulat decizia în luna iulie, însă Comisia Europeană consideră că hotărârea Tribunalului conține „o serie de erori de drept”.

Thierry Breton va prezenta o nouă propunere cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale

Se preconizează că Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă, va prezenta o nouă propunere legislativă cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) la începutul lunii decembrie 2020. Acest mult așteptat act legislativ va reforma cadrul legal pentru „economia la cerere” și va îmbunătăți accesul pe piață pentru companiile europene. Acesta se va concentra pe protecția utilizatorilor împotriva bunurilor, conținutului sau serviciilor ilegale și pe protecția drepturilor fundamentale ale acestora în mediul online. Măsurile din cadrul acestuia ar trebui să prevadă și transparența și un grad mai mare de supraveghere reglementară pentru platformele online. Într-un interviu publicat în ziarul Financial Timescomisarul Thierry Breton a sugerat că „giganții digitali” din Silicon Valley, care domină activitatea din mediul online, reprezintă o amenințare la adresa concurenței. Actul legislativ privind serviciile digitale ar oferi Comisiei Europene autoritatea necesară pentru a interzice companiilor digitale să își desfășoare activitatea în anumite regiuni, dacă se consideră că acest lucru este necesar pentru a putea menține concurența. Thierry Breton încearcă să determine o serie de „norme clare pentru a defini respondabilitățile platformelor online în ceea ce privește protecția cetățenilor și a valorilor noastre, fără ca acestea să devină răspunzătoare pentru tot conținutul acestora”.

etaf-1-300×146

Leave your comment