CERT-RO va lansa o serie de acțiuni de reglementare, monitorizare și management al incidentelor cibernetice

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) urmează să lanseze, în perioada imediat următoare, o serie de acțiuni de reglementare, monitorizare, management al incidentelor cibernetice etc., în vederea asigurării securității rețelelor și sistemelor informatice ale operatorilor de servicii esențiale din România, informează Agerpres. Toate acestea vin în contextul în care Guvernul a emis OUG nr. 119 din 22 iulie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice.

„Emiterea actului normativ s-a impus cu necesitate în urma constatării unor impedimente majore în aplicarea Legii nr. 362/2018, fapt care a generat întârzieri în implementarea în țara noastră a prevederilor Directivei Uniunii Europene nr. 1148/2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune (Directiva NIS) și declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană”, se precizează într-un comunicat al CERT-RO.

Principala modificare adusă Legii nr. 362/2018 prin OUG nr. 119/2020 se referă la flexibilizarea constituirii Grupului de lucru interinstituțional pentru determinarea valorilor de prag necesare pentru stabilirea efectului perturbator semnificativ al incidentelor la nivelul rețelelor și sistemelor informatice ale operatorilor de servicii esențiale, astfel încât în cel mai scurt timp să poată fi declanșată procedura de identificare și înscriere de către CERT-RO în Registrul Operatorilor de Servicii Esențiale, a acestor operatori.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

cert-ro-va-lansa-o-serie-de-actiuni-de-reglementare-monitorizare-si-management-al-incidentelor-cibernetice-s8863-300×182

Leave your comment