Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 2 mai 2022

Comisia Europeană anunță planul de reglementare a consilierii fiscale în UE

La 25 aprilie 2022, subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) din Parlamentul European a organizat o audiere referitoare la „modul de consolidare a reglementării intermediarilor pentru a crea un sector intermediar care să asigure un sistem fiscal just și ușor de utilizat”. Cu acest prilej, Comisia Europeană a anunțat public că lucrează la o propunere legislativă de reglementare a consilierii fiscale în UE și că va lansa o consultare publică cu privire la această inițiativă, începând cu 11-12 mai, până la 20 iulie. În timpul audierii, Comisia a explicat că nu dorește să vizeze o anumită profesie, ci mai degrabă se va concentra pe acțiunea de a furniza consiliere fiscală.De asemenea, CE a declarat că nu intenționează să reglementeze profesia consilierii fiscale ca atare, ci să delimiteze comportamentul care este acceptabil de cel care nu este. Comisia a promis că va ținti „merele putrede” și nu va împovăra întreaga profesie fiscală. În cadrul unui comunicat de presă, ETAF a analizat rezultatele audierii și a salutat anunțul Comisiei, precum și atenția sporită pe care factorii de decizie europeni au acordat-o acestui subiect.

Comisia emite îndrumări privind reducerile fiscale din domeniul energiei

Luni, 25 aprilie, comisarul european pentru impozitare Paolo Gentiloni le-a adresat o scrisoare miniștrilor de finanțe ai UE pentru a le reaminti ce pot face în baza normelor fiscale UE pentru a amortiza impactul prețurilor ridicate la energie. În ultimele luni, majoritatea statelor membre au scăzut impozitarea în domeniul energiei, introducând rate de TVA sau accize reduse la produsele energetice și electricitate. „Un răspuns coordonat la nivelul UE este de natură să protejeze piața unică și să evite divergențele suplimentare la nivelul statelor membre”, scrie acesta. Îndrumările subliniază în special posibilitățile pentru rate reduse aplicabile în baza normelor UE privind TVA (Directiva TVA) și cadrul general privind accizele (Directiva privind impozitarea energiei). În scrisoarea sa, Paolo Gentiloni a afirmat că pentru moment, Comisia nu are în vedere alte revizuiri ale cadrului de impozitare european pentru a răspunde la criza actuală.

Eurodeputații adoptă opinia privind Pilonul II

Joi, 28 aprilie, eurodeputații au aprobat cu o largă majoritate propunerea Comisiei care prevede implementarea în cadrul legislației a acordului internațional privind o rată globală minimă de impozitare a întreprinderilor de 15%. Raportul, elaborat de eurodeputata Aurore Lalucq (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Franța), aprobă principalele elemente ale propunerii Comisiei, respectând în mod special calendarul și data limită de implementare de 31 decembrie 2022, având ca obiectiv aplicarea rapidă a legii. De asemenea, raportul introduce o clauză de revizuire care prevede revizuirea pragului anual al veniturilor de la care o întreprindere multinațională ar intra sub incidența ratei minime de impozitare și face apel la evaluarea impactului legislației asupra țărilor aflate în dezvoltare. Raportul va fi programat pentru un vot în plen, după care va constitui opinia oficială a Parlamentului.

Seminar al CE referitor la costurile de respectare a obligațiilor fiscale ale IMM-urilor

Joi, 28 aprilie, Comisia Europeană a organizat un seminar pentru a-și prezenta raportul final privind costurile de conformare fiscală pentru IMM-uri, pe baza unui studiu din 2019 desfășurat în 28 de state europene (UE27+UK), în rândul a peste 3.500 de întreprinderi. Astrid Bartels, Directorul departamentului Acces la Finanțare, Direcția Investiții, Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri din cadrul Comisiei Europene, a explicat că una dintre principalele concluzii ale raportului este că IMM-urile sunt afectate în mod disproporționat de costurile de respectare a obligațiilor fiscale. Marcell Németh, Manager Strategy and Assessment la KPMG, coautor al studiului, a afirmat că întreprinderile din UE cheltuie anual aproximativ 204 miliarde de euro pentru a respecta cele mai împovărătoare obligații fiscale. Majoritatea costurilor se regăsesc la nivelul microîntreprinderilor (87%) și a întreprinderilor mici (10%), multe dintre acestea fiind legate de impozitul pe profit și TVA. Costurile aferente colectării și întocmirii datelor reprezintă peste 60% din totalul costurilor de respectare a obligațiilor fiscale, adaugă acesta. Totuși, studiul mai arată și că povara respectării obligațiilor fiscale pare să se afle într-un declin în UE. Aproximativ 59% din reprezentanții întreprinderilor din cele 28 de state vizate au perceput o scădere a costurilor de respectare a obligațiilor fiscale sau o stagnare a acestora în perioada 2015-2019.

CE recomandă consolidarea cooperării cu Norvegia în materie de TVA

Marți, 26 aprilie, Comisia Europeană a publicat o recomandare de intensificare a cooperării între UE și Norvegia în lupta împotriva fraudei în materie de TVA și în ceea ce privește recuperarea creanțelor. Recomandarea vizează acordul statelor membre de a redeschide negocierile cu Norvegia cu scopul de a consolida cooperarea, în special prin noi instrumente pentru schimbul de informații și investigații comune. UE și Norvegia au deja un acord privind cooperarea administrativă, lupta împotriva fraudei și asistență pentru recuperarea creanțelor în domeniul TVA, în vigoare din 2018. Acordul permite autorităților fiscale din UE ȘI Norvegia să facă schimb de informații și să desfășoare activități comune de luptă împotriva fraudei în materie de TVA similare celor prezente în cadrul UE. Comisia a estimat că prin acest acord statele membre au fost alertate cu privire la potențiale pierderi datorate fraudei în materie de TVA de aproximativ 5 miliarde de euro începând cu 2020.

CJUE respinge acțiunea juridică a Airbnb privind furnizarea de informații către autoritățile fiscale belgiene

Legislația regională belgiană care obligă serviciile de intermediere a proprietăților să transmită autorităților fiscale anumite date legate de tranzacțiile privind cazarea turistică nu este contrară legislației Uniunii Europene, a hotărât Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) miercuri, 27 aprilie (Număr de caz C-674/20). În acest caz, Airbnb Irlanda a argumentat că dispoziția contravine principiului libertății de a furniza servicii. Consultată de Curtea Constituțională a Belgiei, CJUE este de părere că ordinul referitor la impozitarea cazării turistice ține de domeniul impozitării care este exclus în mod expres din domeniul de aplicare al directivei care guvernează comerțul electronic. Curtea specifică faptul că ordinul privește toți furnizorii de servicii de intermediere a proprietăților, indiferent de locul în care se află sediul acestora și de modul în care furnizează aceste servicii. Aceasta a concluzionat că ordinul contestat nu este discriminatoriu.

Raportul anual al ETAF pentru 2021

Luni, 25 aprilie, European Tax Adviser Federation (ETAF) și-a publicat raportul anual în cadrul căruia își prezintă principalele activități desfășurate în 2021. Mai mult, ETAF se concentrează în mod special pe angajamentul său privind soluția OCDE pe doi piloni pentru a trata provocările fiscale generate de digitalizarea economiei, activitatea sa referitoare la pachetul legislativ de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT) și la proiectul de raport de inițiativă al PE privind „Eliminarea barierelor netarifare și nefiscale de pe piața unică”, precum și consecințele dezvăluirilor investigației „Pandora Papers”. „ETAF nu va ezita să se exprime când vine vorba de valoarea profesiei noastre pentru a impulsiona recunoașterea reglementărilor care sunt utile și benefice”, scrie Philippe Arraou, președintele ETAF.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

etaf-1 (1)