Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 24 iunie 2024
etaf-1

Rezultatele reuniunii Consiliului ECOFIN

Vineri, 21 iunie, miniștrii de finanțe ai UE s-au reunit la Luxemburg. Aceștia au revizuit și au încheiat discuții privind progresele înregistrate în cadrul mecanismului de redresare și reziliență (RRF). Repercusiunile economice și financiare ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei au fost, de asemenea, pe ordinea de zi. În plus, Consiliul ECOFIN a deliberat asupra pachetului semestrului european, care servește drept coordonare anuală a politicilor economice, bugetare, de ocupare a forței de muncă și sociale în cadrul Uniunii Europene. Nu s-a putut ajunge la un acord privind TVA în era digitală din cauza vetoului Estoniei.

Estonia respinge propunerea finală a Belgiei privind TVA în UE

În cadrul reuniunii ECOFIN de vineri, 21 iunie, pachetul ViDA (TVA în era digitală) a fost un subiect de discuție important. În ciuda negocierilor ample, nu s-a ajuns la un acord final. Pachetul ViDA are ca scop simplificarea proceselor de TVA prin mai multe reforme-cheie, cum ar fi implementarea unui sistem unificat de facturare electronică, obligații de raportare digitală, reglementări actualizate privind TVA pentru transportul de pasageri și cazare pe termen scurt, precum și o înregistrare unică a TVA-ului în întreaga UE. Un obstacol semnificativ în calea consensului a fost opoziția fermă a Estoniei față de propunerea privind regimul de furnizori desemnați pentru platformele digitale. Estonia continuă să se împotrivească obligațiilor de plată a TVA-ului propuse pentru platformele digitale din sectoarele de ride-sharing și de cazare pe termen scurt, cum ar fi Airbnb sau Bolt. Estonia a susținut că impozitarea prestatorilor de servicii doar pentru că își oferă serviciile pe platforme digitale ar împovăra disproporționat IMM-urile și ar crește denaturările concurenței. De asemenea, aceștia au subliniat dificultatea justificării normelor care amplifică sarcinile administrative. Estonia a propus o clauză de optare pentru participare în ceea ce privește regimul de furnizori desemnați, care să permită fiecărei țări să adopte măsuri care să corespundă cel mai bine nevoilor lor. Vincent Van Peteghem, viceprim-ministru belgian și ministru al finanțelor, a subliniat că textul a fost modificat astfel încât să limiteze povara administrativă. La nivel tehnic, această soluție a fost sprijinită de 26 state membre. Cu toate acestea, Estonia încă nu a acceptat compromisul. Sunt programate negocieri suplimentare pentru următoarea reuniune ECOFIN din 14 iulie, în cadrul căreia se preconizează că Estonia va continua să caute clarificări privind obligațiile în materie de TVA pentru platformele digitale în sectoarele transportului de călători și al cazării pe termen scurt.

Viitoarea Președinție maghiară își publică prioritățile și programul

Marți, 18 iunie, viitoarea Președinție maghiară a Consiliului UE și-a publicat prioritățile și programul sub mottoul controversat Make Europe Great again. Ungaria va deține președinția pentru a doua oară între 1 iulie 2024 și 31 decembrie 2024 și a stabilit șapte priorități-cheie pentru mandatul său: – Un nou acord european privind competitivitatea; – consolidarea politicii europene de apărare; – o politică de extindere coerentă și bazată pe merite; – stoparea migrației ilegale; – modelarea viitorului politicii de coeziune; – o politică agricolă a UE centrată pe economie; – abordarea provocărilor demografice. În ceea ce privește impozitarea, obiectivul principal al Ungariei este de a promova eficient discuțiile privind dosarele de impozitare și aspectele internaționale aflate în prezent pe agendă, realizând progrese care să răspundă nevoilor generate de noile modele de afaceri, de cooperarea internațională și de veniturile fiscale. Principalul său obiectiv este combaterea evaziunii fiscale, asigurarea securității juridice pentru contribuabili și sprijinirea angajamentului internațional al Uniunii Europene. Președinția maghiară vede o oportunitate de a spori competitivitatea întreprinderilor europene prin digitalizare, utilizarea eficientă a informațiilor și simplificarea în materie de impozitare.

Liderii UE pregătesc terenul pentru funcțiile de conducere din UE

În urma alegerilor europene, liderii UE s-au întâlnit luni, 17 iunie, la un dineu informal pentru a discuta despre următorul mandat instituțional. Consiliul European este esențial pentru desemnarea așa-numitelor funcții de conducere ale UE, și anume nominalizarea președintelui Comisiei Europene, alegerea președintelui Consiliului European și numirea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate. Propunerea în discuție prevedea renumirea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat, numirea lui António Costa în funcția de președinte al Consiliului European și numirea prim-ministrului Estoniei, Kaja Kallas, în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate. În observațiile sale de după întâlnirea informală a liderilor, președintele Consiliului European, Charles Michel, a recunoscut că, deși nu s-a ajuns la un acord în acest stadiu, a fost „o conversație bună” care se îndreaptă „în direcția cea bună”. Charles Michel a mai declarat că partidele politice joacă un rol și au făcut mai multe propuneri. Liderii UE vor lucra în continuare și vor pregăti decizia pe care „trebuie să o ia”. Următorul summit european va avea loc în perioada  27-28 iunie 2024.

OCDE emite îndrumări administrative privind normele GloBE

Luni, 17 iunie, OCDE a publicat noi îndrumări administrative privind normele globale de combatere a erodării bazei impozabile (GloBE). Normele GloBE sunt o componentă esențială a pilonului 2 al așa-numitei soluții cu doi piloni, o inițiativă globală de reformă fiscală, asupra căreia majoritatea jurisdicțiilor din cadrul general incluziv privind erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor (BEPS), care numără 147 de membri, au ajuns la un acord politic în octombrie 2021. Aceste norme urmăresc să garanteze că întreprinderile multinaționale mari sunt supuse unei rate efective de impozitare de 15%, indiferent de locul în care se află entitățile lor constitutive. Cel mai recent document își propune să clarifice și să simplifice și mai mult aspecte ale normelor GloBE. Acesta clarifică criteriile pentru stabilirea domeniului de aplicare al unei categorii de datorii privind impozitul amânat și introduce o măsură de simplificare care extinde aplicarea normei de alegere a angajamentelor nerevendicate. Alte aspecte tratate în îndrumări includ alocarea transfrontalieră a impozitelor curente și amânate, modul de alocare a profitului și a impozitelor pentru entitățile de tip flow-through și tratamentul vehiculelor de securizare.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.