Normele de completare a Declarației statistice Intrastat, publicate în Monitorul Oficial

Conf. univ. dr. Marcel VULPOI, expert contabil

Ordinul INS nr. 1.623/2022 privind aprobarea Normelor de completare a Declarației statistice Intrastat a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1265 din 29 decembrie 2022. Redăm, mai jos, principalele prevederi ale actului normativ.

Normele de completare a Declarației statistice Intrastat

Declarația statistică Intrastat în România

Declarația statistică Intrastat este o declarație obligatorie conform Legii nr. 422/2006, cu modificările ulterioare, pentru schimburile de bunuri între România și alte state membre ale Uniunii Europene. Importurile intra-UE reprezintă fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene către teritoriul României, iar exporturile intra-UE reprezintă fluxurile de bunuri care părăsesc teritoriul României cu destinația alte state membre ale Uniunii Europene (Uniune).

Obligația de raportare în sistemul statistic Intrastat

Obligația furnizării de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care îndeplinesc simultan următoarele condiții:

1. sunt înregistrați în România în scopuri de taxă pe valoare adăugată – adică au cod de identificare fiscală;

2. efectuează comerț intra-UE cu bunuri;

3. valoarea totală anuală a comerțului intra-UE cu bunuri depășește pragul valoric stabilit anual de Institutul Național de Statistică, separat pentru cele două fluxuri, introduceri și, respectiv, expedieri de bunuri.

Obligațiile în sistemul Intrastat se stabilesc de către Institutul Național de Statistică pe baza declarațiilor statistice Intrastat din anul precedent și a informațiilor din deconturile de TVA și declarațiile recapitulative privind livrările/achizițiile/prestările intra- UE, VIES, furnizate de Ministerul Finanțelor, la nivel de operator economic cu activitate de comerț intra-UE cu bunuri. Schimbul de date între Institutul Național de Statistică și Ministerul Finanțelor are loc într-un singur sens, respectiv Ministerul Finanțelor furnizează Institutului Național de Statistică informațiile din deconturile de TVA și declarațiile recapitulative privind livrările/achizițiile/prestările intra-UE, VIES, pentru fiecare operator economic care realizează schimburi intra-UE de bunuri în luna de referință, însă Institutul Național de Statistică nu furnizează sub nicio formă și pe nicio cale informații statistice colectate în cadrul sistemului statistic Intrastat la nivel de operator economic.

Praguri valorice Intrastat

Institutul Național de Statistică a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 1.000.000 lei atât pentru expedieri de bunuri, cât și pentru introduceri de bunuri.

Un operator economic a cărui valoare anuală pentru importurile intra-UE de bunuri este egală sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie să declare pentru fluxul de introducere. Un operator economic a cărui valoare anuală pentru exporturile intra-UE de bunuri este egală sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie să declare pentru fluxul de expediere.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

mf-a-publicat-proiectul-procedurii-de-utilizare-si-functionare-a-sistemului-national-privind-factura-s13280-300×182