IFAC face apel la G20 să asigure un echilibru între reacția la COVID-19 și concentrarea pe viitorul mai îndepărtat și pe alte priorități globale urgente

Profesia contabilă globală solicită liderilor G20 să-și întărească angajamentul față de dezvoltarea durabilă, incluziune, integritate și colaborare la nivel global.

21 iulie 2020

Acest articol a apărut inițial în Rețeaua globală de informații a IFAC: www.ifac.org/Gateway. Vizitați Rețeaua pentru a găsi conținut adițional pe o varietate de teme legate de profesia contabilă.

COVID-19 a adus provocări fără precedent în era modernă. Guvernele au răspuns prin acțiuni importante pe termen scurt pentru a sprijini populația și economiile. International Federation of Accountants (IFAC), care reprezintă peste trei milioane de profesioniști contabili din întreaga lume, face un apel la țările G20 să își mențină concentrarea pe progresul pe termen lung, alături de prioritățile imediate de reacție și revenire economică.

„La nivel mondial suntem la un punct de cotitură din mai multe motive. Deși reacția imediată la COVID-19 este esențială, nu trebuie să luăm măsuri care să pună în pericol alte priorități globale urgente și alte progrese”, a precizat Kevin Dancey, CEO IFAC. „Deciziile pe care le luăm acum și acțiunile pe care le întreprindem sunt esențiale pentru eforturile noastre de a construi economii puternice și sustenabile și de a valorifica oportunitățile secolul XXI pentru toată lumea.”

Țările G20 joacă un rol crucial în promovarea unor instituții și modele de guvernare care să anticipeze și să atenueze crizele viitoare. Pentru a ne consolida economia globală concomitent cu gestionarea multitudinii de provocări noi aduse de COVID-19, IFAC face un apel la liderii G20 pentru:

  1. Accelerarea dezvoltării durabile și a incluziunii

Criza COVID-19 este un semnal de alarmă pentru accelerarea tranziției la o economie globală mai sustenabilă și mai incluzivă. Atât comunitatea de afaceri, cât și guvernele au un rol important de jucat în această transformare, de la concentrarea pe crearea de valoare pe termen lung la susținerea unei economii aliniate obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite.

  1. Concentrarea pe transparența și integritatea sectorului public

Reacțiile la COVID-19 au condus la o creștere enormă a cheltuielilor din sectorul public. Integritatea și transparența sectorului public sunt esențiale pentru contractul social dintre guverne și cetățenii lor. IFAC solicită G20 să își intensifice eforturile de concretizare a planurilor de acțiune anti-corupție și anti-spălare de bani și să adopte Standardele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public și contabilitatea pe bază de angajamente la toate nivelurile administrației publice.

  1. Împotrivirea la fragmentarea reglementărilor

Fragmentarea reglementărilor costă economia globală peste 78 de miliarde de dolari pe an, iar costul este suportat disproporționat de întreprinderile mici și mijlocii. IFAC solicită responsabililor de politici să prioritizeze cooperarea și armonizarea reglementărilor, astfel încât toate întreprinderile să prospere. De asemenea, solicită tuturor părților interesate să convină asupra unui cadru global de raportare nefinanciară care să includă principii de raportare integrată.

  1. Reiterarea angajamentului față de colaborarea la nivel global

Instituțiile globale pentru cooperare și gestionarea crizelor – atât în sectorul public, cât și în cel privat – sunt mai importante ca oricând. Multilateralismul în sprijinul unei reconstruiri mai bune pentru cei care au cea mai mare nevoie reprezintă fundamentul rezistenței și al unei lumi mai prospere și mai corecte pentru toți. Liderii G20 trebuie să se angajeze să lucreze împreună prin intermediul instituțiilor globale pentru a anticipa și a diminua problemele globale ale secolului XXI.

Apelul complet al IFAC către G20 este disponibil online.

Despre IFAC

International Federation of Accountants (IFAC) este organizația globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei și contribuirea la dezvoltarea unor economii internaționale puternice. IFAC este formată din peste 175 de membri și asociați din peste 130 de țări și jurisdicții, reprezentând mai mult de 3 milioane de contabili din practica publică, educație, servicii de stat, industrie și comerț.

Drepturi de autor © iulie 2020 ale International Federation of Accountants (IFAC). Toate drepturile rezervate. Utilizat cu permisiunea IFAC. Contactați permissions@ifac.org pentru permisiunea de a reproduce, stoca sau transmite acest document.

IFAC-1-300×189