Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 13 ianuarie 2025
etaf

Subcomisia FISC va discuta impactul impozitării asupra egalității de gen

La 13 ianuarie 2025, în intervalul orar 16.00-17.15, subcomisia FISC a găzduit o audiere publică privind impactul impozitării asupra egalității de gen în Uniunea Europeană. Audierea a făcut parte din Săptămâna egalității de gen a Parlamentului European din 2024. Audierea a examinat modul în care măsurile fiscale din statele membre ale UE afectează egalitatea de gen – pozitiv sau negativ. De asemenea, a examinat ce politici fiscale pot fi considerate în prezent obstacole în calea promovării egalității de gen și a analizat modul în care aceste obstacole pot fi tratate. În plus, audierea a identificat măsuri fiscale care pot servi drept cele mai bune practici sau care ar putea fi luate în considerare pentru promovarea egalității de gen și a analizat dacă politicile fiscale la nivelul UE pot contribui la atingerea acestui obiectiv. Eurodeputații FISC au discutat aceste chestiuni cu prof. Åsa Gunnarsson (profesor de drept fiscal, Universitatea Umeå din Suedia), Manal Corwin (director al Centrului pentru politică și administrare fiscală al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare economică (OCDE)) și Laura Linda Sabbadini (fost director al Institutului Național de Statistică din Italia și fost președinte al Women 20).

Comisia Europeană și Parlamentul European vor organiza cel de-al treilea simpozion UE privind impozitele la 18 martie 2025

La 18 martie 2025, Parlamentul European și Comisia Europeană vor găzdui pentru a treia oară Simpozionul UE privind impozitele la Bruxelles. Tema din acest an va fi Consolidarea competitivității și a echității pentru a construi prosperitatea. Miniștri ai finanțelor, parlamentari europeni și naționali, decidenți politici de nivel înalt, membri ai mediului academic și reprezentanții societății civile vor discuta o gamă largă de aspecte fiscale la toate nivelurile de guvernanță. Se preconizează că înscrierile se vor deschide în ianuarie.

EPPO a descoperit o schemă de fraudă în materie de TVA în valoare de 17 de milioane de euro în Spania

Parchetul European (EPPO) a descoperit o schemă majoră de fraudă în materie TVA în valoare de 17 milioane de euro. Operațiunea a vizat o rețea infracțională transfrontalieră implicată în vânzarea de automobile de lux, evitând plata TVA. EPPO a anunțat că treizeci de persoane au fost arestate, inclusiv presupusul lider al grupării. Potrivit investigației, liderul organizației infracționale a operat din Germania, de unde a trimis instrucțiuni pentru a furniza automobile către dealeri auto din Spania. Vehiculele au fost distribuite din Germania prin intermediul a două ramuri ale organizației, care au fost responsabile de transportul și livrarea automobilelor la reprezentanțele situate în Spania. Se crede că o a treia ramură a organizației a fost responsabilă pentru dezvoltarea rețelei complexe necesare pentru a comite frauda fiscală și pentru spălarea banilor proveniți din încasările rezultate, inclusiv a „comercianților dispăruți” sau a societăților fictive înființate cu unicul scop de a evita plata TVA.

Directiva FASTER publicată în Jurnalul Oficial al UE

La 10 ianuarie 2025, Directiva privind reducerea mai rapidă și mai sigură a surplusului de impozite reținute la sursă (FASTER) a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial. Inițiativa FASTER își propune să facă procedurile privind impozitul reținut la sursă în UE mai sigure și mai eficiente pentru investitorii transfrontalieri, autoritățile fiscale naționale și intermediarii financiari, cum ar fi băncile sau platformele de investiții. Directiva introduce două proceduri accelerate pentru a completa procesul standard actual de rambursare a impozitelor reținute la sursă și stabilește o dispoziție standardizată de raportare pentru intermediarii financiari, cum ar fi băncile și platformele de investiții. În plus, va pune în aplicare un certificat comun în UE privind rezidența fiscală digitală (eTRC), care să permită investitorilor plătitori de taxe să beneficieze de procedurile rapide pentru obținerea scutirii de la plata impozitelor reținute la sursă. Statele membre vor facilita acest lucru prin furnizarea unui sistem automatizat de emitere a eTRC-urilor către persoane fizice sau entități recunoscute ca rezidente fiscale în jurisdicția lor. Statele membre vor trebui să transpună directiva în legislația națională până la 31 decembrie 2028, dar normele naționale sunt aplicabile de la 1 ianuarie 2030.

Miniștrii de finanțe ai UE urmează să se întâlnească la Bruxelles, la 21 ianuarie 2025

Miniștrii de finanțe ai UE vor convoca prima lor reuniune din 2025 la Bruxelles, la 21 ianuarie. Președinția poloneză își va prezenta programul de lucru, urmat de schimburi privind impactul economic și financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Consiliul va evalua implementarea cadrului general de guvernanță economică al UE, inclusiv recomandările din cadrul procedurii privind excesul de deficit și al planurilor fiscal-structurale pe termen mediu. Principalele rapoarte pentru semestrul european 2025, cum ar fi Raportul privind mecanismul de avertizare 2025 și recomandările de politică economică pentru zona euro, vor fi prezentate de Comisie, urmate de un schimb de opinii. Consiliul urmează, de asemenea, să aprobe decizii în cadrul mecanismului de redresare și reziliență, sprijinind redresarea economică în desfășurare a Europei.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.